News from elsewhere

2019-02-24
volse.anduin.net

Fra NRK-arkivet: EDB

Bilde © Copyright NRK NRK-arkivet har mange snurrige innslag fra vår nære fortid liggende. For...

2018-12-17
iveerik.wordpress.com

Dansen rundt delingsknappen

I kveld tok Dagsnytt atten på NRK opp spørsmålet om julenissen og slemme og snille barn. Utgangspun...

2019-01-25
volse.anduin.net

2019

Forventningene til året er nok ikke de største. Foto: Harald Eilertsen, CC-BY-4-0. 2019 er h...

2018-09-23
blog.cryptographyengineering.com

Why I’m done with Chrome

This blog is mainly reserved for cryptography, and I try to avoid filling it with random “some...

2018-09-08
spamhaus.org

How has GDPR affected Spam?

GDPR, WHOIS and Spam - how is it all panning out? The real answer is that it is far too...

2018-08-26
vrangtantebrun.wordpress.com

DEN STORE, HEDENSKE POLMJØDTESTEN

Normalt drikker man selvsagt bare hjemmebrygget mjød, men for variasjonens skyld kan man jo også und...

2018-08-05
twobithistory.org

Where Vim Came From

I recently stumbled across a file format known as Intel HEX. As far as I can gather, Intel HEX files...

Generated using Rss2Html version 0.1.3.

  Ikke glem

  benjamin
  Minnesteinen over Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo.

  Det er ikke mer enn 16 år siden nynazister tok livet av en ung gutt på Holmlia i Oslo. Den gang var fordømmelsen klar og umiddelbar fra alle hold. Aldri mer rasisme, sa vi. Det ble satt fokus på nynazismen og miljøet ble fulgt opp og i stor grad lagt øde.

  For Benjamin Hermansen var det imidlertid for sent. Vi skyldte ham og de mange andre som har blitt utsatt for rasistisk hets å ikke glemme. Å ikke igjen la rasisme få fritt spillerom i samfunnet.

  …​

  I sommer marsjerte nynazister åpenlyst i gatene i Kristansand. Denne gangen har fordømmelsen vært vag og haltende. Ledende politikere i landets regjering ser ut til å sno seg unna. Statsministeren lyder som et ekko av Trumps feilaktige formaning om at det er fæle folk på begge sider. Hennes ord om at vi må tenke igjennom hvordan vi omtaler andre mennesker lyder hult når ministre i hennes egen regjering balanserer hårfint på kanten av regelrett rasisme. I valgkampen debaterer man brunost. Politiet arresterte de som sto opp mot fascistene!

  …​

  Vi må ikke glemme Benjamin Hermansen. Vi må ikke glemme de som døde i massakren på Utøya eller bombeanslaget i Oslo. Heller ikke de som overlevde må glemmes. Vi skylder dem alle at fascismen og rasismen blir knust. At nynazister ikke våger å marsjere i våre gater.

  Vi må heller ikke glemme de millioner av mennesker som igjennom historien har mistet livet eller fått livene ødelagt av fascismen. Den samme ideologien de som marsjerte i Kristiansand og Charlottesville trykker til sitt bryst.

  Glem ikke!

  Piratpartiet samler data for Facebook

  Piratpartiet har sett seg lei på at de ikke er med i de ymse valgomatene som nettavisene legger ut for å samle informasjon om leserkretsens politiske ståsted. Derfor har de laget sin egen valgomat, under fanen Er du en Pirat?.

  Forståelig nok, men løsningen de har kommet frem til er kanskje ikke så gjennomtenkt som man kunne forvente fra et parti som har følgende i sitt kjerneprogram under Individ og Personvern:

  Piratpartiet ønsker et fungerende og sterkt personvern for å garantere enkeltindividets mulighet til å ha en privat sfære, utvikling og utfoldelse uten utilbørlig påvirkning fra omverdenen.

  Vi mener at individet skal ha kontroll over sin egen informasjon og kommunikasjon. (…​)

  — Piratpartiets kjerneprogram

  Med dette i bakhodet virker det lett pussig at deres "egen" valgomat leder direkte til Facebook, og dermed rapporterer alle som bruker den sine politiske preferanser til én av verdens to største datainnsamlingsorganisasjoner. For sikkerhetsskyld må du også være logget inn på Facebook for å ta testen slik at de har gode data på hvem du er.

  Som om ikke det var ille nok. Når jeg besøker sidene gjennom Tor Browser kommer denne advarselen opp:

  er du en pirat som vil spores

  Sidene til piratpartiet prøver altså selv å spore deg ved å lese pixeldata fra nettleseren din. Dette er ikke helt det jeg hadde forventet av et parti som hevder å ta personvern på alvor.

  Hjemmelaget frossenpizza?

  Hjemmelaget Grandiosa fra Orkla Foods sin Hjemmeside
  Bilde fra Orkla Foods sin hjemmeside.

  Når Stabburet har klistret merkelappen “Hjemmelaget” på en variant av frossenpizzaen Grandiosa er det langt over midnatt for å begrave begrepet for all fremtid. Herved utgår ordet "Hjemmelaget" i alle sine varianter fra det norske språket, da det er helt tømt for betydning.

  Tons of Rock og Cashless

  I helgen var jeg på Tons of Rock, festivalen som holder hus på Fredriksten festning i Halden. At festivalen ble rimelig amputert for mitt vedkommende er i all hovedsak ikke festivalens feil. Futen, ymse sjukdom og trafikkkaos i Oslo får hver ta sin del av skylden. De banda jeg fikk se leverte varene og vel så det. Spesielt var det jo stor stas å få se Emperor igjen.

  Men hadde jeg visst at festivalen gjorde bruk av cashless for all handel på festivalen hadde jeg latt være å kjøpe billett.

  Internettøkonomien vs. gamle problemer

  Cosas gratis
  'Cosas gratis' by Daniel Lobo is licensed under CC BY 2.0

  Internett flommer stadig over av nye løsninger på gamle problemer. Det beste av alt er at løsningene ofte er gratis for forbrukerne. Den siste jeg ble gjort oppmerksom på er en tjeneste som lar en vennegjeng eller reisefølge føre opp hvor mye hver betaler for en tur på byen, en reise eller hva som helst. Tjenesten regner ut hvem som skylder hverandre penger og hvor mye hver skylder. Nyttig, praktisk og kan erstattes av en papirlapp.

  Problemet er selvsagt at slike tjenester slett ikke er gratis. De som driver tjenesten gjør det ikke av veldedighet, men for å tjene penger. Det er det jo heller ikke noe galt i, men når tjenesten presenteres som gratis er det ren løgn! Noen må betale for tjenesten, og det er dette som bør gjøre deg skeptisk.

  Fra personvern til samtykke

  Å snakke om personvern i internettalderen er ikke alltid like enkelt. For det første er det i det heletatt veldig lite av det, og for det andre er det vanskelig å definere. Hva er informasjon som bør vernes? Hvem skal avgjøre hva som er personsensitiv informasjon, og hva som ikke er det? Det én synes er ubehagelig å dele kan være helt greit for nestemann.

  Jeg synes dette foredraget av den danske feministen og aktivisten Emma Holten, setter ting i et perspektiv som kanskje er lettere for mange å forstå. Istedet for å snakke om personvern snakker hun om samtykke.

  Vanskelig med nettnøytralitet

  Net Neutrality 2015022652

  I en artikkel på dinside kan vi lese om nye mobilabonnementer som inkluderer fri strømming av musikk uten at det bruker av din øvrige datatrafikk. Ved første øyekast høres jo det ut som et hyggelig tilbud, men noe er likevel ikke greit her.

  Ikke for alle

  Mer spesifikt er det Spotify, Tidal, Apple Music og Google Music som støttes ved lansering […​]

  — DinSide

  Kort fortalt bryter dette prinsippet om nettnøtralitet – eller med andre ord: at internett er likt for alle. Det er prinsippet om nettnøytralitet som gjør at vi kan gå til hvilken webside vi vil, lese hvilken avis vi vil, se hvilke videoer vi vil, eller lytte til hvilken musikk vi vil uavhengig av hvem som leverer tjenesten eller websiden vi vil se på. Kort fortalt betyr nettnøytralitet at internettleverandøren din ikke får lov å diskriminere trafikk fra eller til noen tjenesteytere i forhold til andre. Når enkelte tjenester får prioritet slik som i abonnementene som er omtalt over så gjør de nettopp det, tilgangen til internett er ikke lengre fri.

  Dersom jeg ønsker å høre på musikk fra en annen leverandør enn de som omfattes av tjenesten så vil det koste meg ekstra ved at det bruker av datakapasiteten min. Eller sett fra en annen side, dersom jeg vil starte en strømmetjeneste selv, så vil den være mindre attraktiv for potensielle brukere fordi den koster dem mer å bruke enn de etablerte.

  Uten nettnøytralitet risikerer vi at kommersielle interesser tar fullstendig kontroll over internett. Spotify, YouTube og Netflix spiller knirkefritt hos enhver internettabonnent, og atpåtil er de gratis å bruke. Nye, uavhengige eller alternative tjenester får derimot lavere prioritet og oppleves som dårligere og dyrere. Dette er konkurransevridning og en situasjon vi slett ikke vil ha på internett.

  Les mer om nettnøytralitet på NKOM sine sider, hos wikipedia eller faktisk hos DinSide.

  Aftenpostens knefall

  aftenposten fb c36e27dadeb9528b4c0d672198cd7b8db042db10b3acdceef5ba8112ac844808

  I uken som gikk var vi vitne til en heller flau opptreden av Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen. Andre har beskrevet det som at Aftenposten-redaktøren står med lua i hånden, og jeg synes beskrivelsen er treffende. For mens Hansen kritiserer Facebooks dømmekraft overfor hva de bør tillate publisert på sitt nettsted, så er det hele med en bedende og underdannig tone. Aftenposten er avhengige av Facebook kan vi lese blant all smiger om grenseløs makt og nettstedets øvrige fortreffelighet.

  Aftenpostens sjefredaktør hevder seg senurert, og foreslår en ordning hvor han (og andre redaktører) skal få spesialprivilegier til å publisere hva de vil uten at dette skal gjelde "andre brukere av Facebook." Et forslag som er så dumt at det knapt behøver kommenteres.

  Det jeg derimot skal kommentere, er den manglende viljen til å ta et réelt oppgjør med facebook. Kritikken fra Sjefredaktør Hansen er ikke tatt ut av løse luften, men den misforstår både hva som er et nettsted som facebook sin rolle i det hele, og hva som er det virkelige problemet.