News from elsewhere

2018-12-17
iveerik.wordpress.com

Dansen rundt delingsknappen

I kveld tok Dagsnytt atten på NRK opp spørsmålet om julenissen og slemme og snille barn. Utgangspun...

2019-01-25
volse.anduin.net

2019

Forventningene til året er nok ikke de største. Foto: Harald Eilertsen, CC-BY-4-0. 2019 er h...

2018-09-23
blog.cryptographyengineering.com

Why I’m done with Chrome

This blog is mainly reserved for cryptography, and I try to avoid filling it with random “some...

2018-10-27
iveerik.wordpress.com

Islamkritikk og EMD

Frykten vant i Østerrike. Slik omtaler Trine Eilertsen i Aftenposten dommen fra Den europeiske menne...

Generated using Rss2Html version 0.1.3.

  Økokrim om popcorn-time

  okokrim beslag

  NRK’s nyhetslunch har et innslag om utfallet av rettssaken #NUUG, #EFN og #IMC har kjørt mot Økokrim på bakgrunn av deres beslag i domenet popcorn-time.no.

  Det som er opprørende med innslaget er at politiadvokaten får komme med sin fremstilling uten noen motforestillinger fra journalisten i det heletatt. At siden hverken inneholdt den omtalte programvaren, filmer til nedlasting eller noe annet som kan betegnes som brudd på opphavsretten ble forbigått i stillhet. Det prinsipelle i om hvorvidt man har lov til å omtale programvare som Popcorn Time eller ikke ble ikke berørt i det heletatt. Hvorvidt det er lov til å lenke til sider som inneholder programvare som kan krenke opphavsretten ble heller ikke nevnt.

  Videre fremsettes det påstander om at rettighetshavere taper store pengesummer på akkurat denne siden, noe som heldigvis blir tilbakevist av Torgeir Waterhouse, men det høres det ikke ut som om journalisten får helt med seg.

  At saken egentlig ikke handler om popcorn time virket det ikke som om noen av dem skjønte. Ingen argumenterer for at det er lovlig å skaffe seg tilgang til opphavsbeskyttet materiale man ikke har tilgang på. Det er vel heller ingen som tviler på at det er det som utgjør hovedbruken av Popcorn Time og de fleste avleggerne den har fostret. Men derfra til at staten på vegne av rettighetshavere, kan beslaglegge og inndra et domene som omtaler og skriver om denne programvaren er det et langt og skummelt hopp. Det er det som burde være skremmende for flere av oss, og det er det denne rettssaken egentlig handler om.

  For ordens skyld, du kan selv se det arkiverte innholdet av popcorn-time.no her.

  Ønsker du å bidra til å den videre rettssaken for å få avklart hvilke rettigheter staten har til å beslaglegge eller inndra domener kan du donere til saken på sidene til NUUG og EFN.

  Svart fredag

  earth for sale

  Klagingen over at vi har importert den kommersielle halloween-feiringen fra USA har knapt rukket å stilne idet massene stiller seg i kø eller kvesser museklørne for å gjøre best mulige kupp på svartfredag. Mediene er fulle av hjelpsomme artikler om hvordan du kan handle mest mulig til minst mulig pris.

  I en tid hvor verden omtrent knaker i sammenføyningene pga av overforbruk og overbefolkning synes jeg det er bemerkelsesverdig få stemmer som protesterer mot svartfredagshysteriet. Noen er det heldigvis, men de drukner desverre i alle de glorete reklamene for tilbud enten de er réelle eller ei.

  Flere ting er ikke det vi trenger.

  En oppfordring til butikkene: Hva med å heller sette opp prisene, og heller tjene like mye på å selge færre ting? Det ville vi kanskje alle tjene på i lengden?

  50 år med Simula

  simula ieee milestone
  The IEEE Milestone plaque for Simula

  Det er ikke hver dag man får feire legender sammen med legender!

  Det er i år 50 år siden Simula67 så dagens lys. Programmeringsspråket som ble utviklet av Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard på regnesentralen i Oslo er regnet som det første objektorienterte programmeringsspråket, og et pionerarbeid langt forut for sin tid.

  Fjeld-Ljom

  Pressemuséet Fjeld-Ljom på Røros er et artig historieformidlingsprosjekt. Så vidt jeg vet det eneste i sitt slag i Europa. Her produserer de sin egen avis på den gamle måten og med de gamle maskinene, og det i de opprinnelige lokalene til lokalavisen det har fått navnet sitt fra. Omtrent en gang i året eller så stimler de sammen, entusiaster og ildsjeler fra hele Norge for å få maskinene i gang igjen og å få produsert årets avis.

  I år tok også NRK Trøndelag turen for å se hvordan prosessen er når man lager avis med blytyper, flatpresse og nesten glemt fagkunnskap.

  Ramaskrik 2016

  This report from Ramaskrik 2016 has taken way too long to finish. My apologies for that. We’re now only a about a month and a half away from the next Ramaskrik, which I’m very much forwards to it! Anyways here is my report from four days dedicated in full to horror films, beers and socializing with other horror fans.

  howl front
  One of the attractions this year was the screening of Howl from an old train car at Oppdal station.

  Ikke glem

  benjamin
  Minnesteinen over Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo.

  Det er ikke mer enn 16 år siden nynazister tok livet av en ung gutt på Holmlia i Oslo. Den gang var fordømmelsen klar og umiddelbar fra alle hold. Aldri mer rasisme, sa vi. Det ble satt fokus på nynazismen og miljøet ble fulgt opp og i stor grad lagt øde.

  For Benjamin Hermansen var det imidlertid for sent. Vi skyldte ham og de mange andre som har blitt utsatt for rasistisk hets å ikke glemme. Å ikke igjen la rasisme få fritt spillerom i samfunnet.

  …​

  I sommer marsjerte nynazister åpenlyst i gatene i Kristansand. Denne gangen har fordømmelsen vært vag og haltende. Ledende politikere i landets regjering ser ut til å sno seg unna. Statsministeren lyder som et ekko av Trumps feilaktige formaning om at det er fæle folk på begge sider. Hennes ord om at vi må tenke igjennom hvordan vi omtaler andre mennesker lyder hult når ministre i hennes egen regjering balanserer hårfint på kanten av regelrett rasisme. I valgkampen debaterer man brunost. Politiet arresterte de som sto opp mot fascistene!

  …​

  Vi må ikke glemme Benjamin Hermansen. Vi må ikke glemme de som døde i massakren på Utøya eller bombeanslaget i Oslo. Heller ikke de som overlevde må glemmes. Vi skylder dem alle at fascismen og rasismen blir knust. At nynazister ikke våger å marsjere i våre gater.

  Vi må heller ikke glemme de millioner av mennesker som igjennom historien har mistet livet eller fått livene ødelagt av fascismen. Den samme ideologien de som marsjerte i Kristiansand og Charlottesville trykker til sitt bryst.

  Glem ikke!