News from elsewhere

2019-09-03
davidrevoy.com

Episode 30: Need a Hug

Hi! I just posted a new Pepper&Carrot episode on peppercarrot website:  https://www.pe...

2019-04-18
vrangtantebrun.wordpress.com

Sitronmelk: Trick or treat?

Jeg har påskefri, og derfor tid til å prøve ut ting på kjøkkenet. Normalt liker jeg å gjøre svære pr...

2019-02-24
volse.anduin.net

Fra NRK-arkivet: EDB

Bilde © Copyright NRK NRK-arkivet har mange snurrige innslag fra vår nære fortid liggende. For...

2018-12-17
iveerik.wordpress.com

Dansen rundt delingsknappen

I kveld tok Dagsnytt atten på NRK opp spørsmålet om julenissen og slemme og snille barn. Utgangspun...

2019-01-25
volse.anduin.net

2019

Forventningene til året er nok ikke de største. Foto: Harald Eilertsen, CC-BY-4-0. 2019 er h...

2018-09-23
blog.cryptographyengineering.com

Why I’m done with Chrome

This blog is mainly reserved for cryptography, and I try to avoid filling it with random “some...

Generated using Rss2Html version 0.1.3.

  Godt Googlevalg?

  I og med at det er valgtid, tok jeg en kjapp titt på valgdirektoratets vevsider Valg.no. Hensikten var å se hvilke sporingsmekanismer de bruker. Legg merke til at jeg ikke skriver "å se om de bruker noen sporingsmekanismer." I våre dager er det desverre naivt å tro at man kan lese noe som helst på web uten å bli sporet, også på vevsidene til offentlige etater.

  valg no google 2
  Personverngrevlingen har blokkert en forespørsel til googletagmanager.com.

  Det er likevel litt skuffende å få rett. Som vist i bildet over, sender valgdirektoratets vevsider informasjon om alle besøkende til google. Hvorfor gjør de det? Sansynligvis fordi de ikke vet bedre. Google Tag Manager er et verktløy google gir til utviklere av vevsider for å håndtere alskens sporings- og analyseverktøy du vil ha på siden din fra ett sted. Praktisk, men svært problematisk.

  Jeg blokkerer normalt dette, men ikke alle vet hvordan man gjør det. Det skulle heller ikke være nødvendig. Vi burde kunne forvente at vi kan benytte vevsidene til norske offentlige instanser uten at Google, Facebook eller de andre overvåkningskapitalistene skal vite om det.

  Huawei og amerikansk teknodominans

  Skandalen rundt amerikanske myndigheters boikott og handelsforbud med Huawei burde føre til refleksjon. Så langt har vi sett lite av det i presseoppslagene som har vært rundt saken. Huawei i seg selv interesserer meg ikke, men de underliggende årsakene til den situasjonen de har havnet i, og konsekvensene av den er interessante.

  Det er to viktige lærdommer vi ikke bare kan, men ta fra denne skandalen. For det første: Vi kan ikke lengre gjøre oss avhengig av proprietær teknologi, hverken på maskinvare- eller programvaresiden. Og vi kan ikke lengre være avhengige av amerikanske selskaper.

  Fra NRK-arkivet: EDB

  nrk arkivet edb
  Bilde © Copyright NRK

  NRK-arkivet har mange snurrige innslag fra vår nære fortid liggende. For en stund siden kom jeg over denne serien på tre episoder fra 1967, som forsøker å introdusere allmuen til de fantastiske mulighetene som ligger i elektronisk databehandling. Det er et ganske interessant innslag. Både som historisk tilbakeblikk på den elektroniske dataalderens inntog, men også som et minne om hva denne teknologiske utviklingen har betydd for oss som samfunn. Et siste aspekt som er interessant er jo selvsagt hvilke fremtidsvisjoner datidens eksperter hadde om teknologien, og nettopp hvordan den kunne komme til å påviske samfunnet.

  Se hele serien hos NRK. Anbefales!

  Som en liten bonus anbefaler jeg denne sekvensen fra et underholdningsprogram 1981. Her samtaler ingen ringere enn Harald Tusberg og Vibeke Løkkeberg om datateknologiens muligheter og farer. Det er 14-15 år senere, så teknologien har jo på den tiden kommet et stykke videre. Overraskende interessant om man liker slikt.

  2019

  notteknekt
  Forventningene til året er nok ikke de største. Foto: Harald Eilertsen, CC-BY-4-0.

  2019 er her, og da er det vel på tide å synse litt om hva fremtiden vil bringe. Jeg er som vanlig kledelig pesimistisk angående det hele. Med Krf tilbake i regjering får vi endelig kombinert en umenneskelig innvandringspolitikk med et umenneskelig kvinnesyn, så alt burde være dekket for et år med nederlag på rekke og rad. Jeg regner med vi fortsatt vil gjøre vårt ytterste for å kvele kloden med overforbruk, svarte fredager og hva nå ellers kapitalen greier å lure oss med på — og friheten vår vil vi fortsette å gi bort til amerikanske gigaselskaper. Horisonten ser i sannhet mørk ut, men noe kan vi da heldigvis gjøre.

  Overforbruket er det kun én ting å gjøre med, og det klarer du å finne ut av selv. Slik vindene blåser er det vel ikke så mye vi får gjort med regjeringen, selv om man sagtens kan håpe den implodererer eller ender i fastlåst parlamentarisk rævkrok. Det hver og en av oss derimot kan bidra med er å gi overvåkningskapitalistene litt trangere kår. Her er noen enkle grep vi alle kan bidra med for å ta litt av kontrollen over våre egne data tilbake fra gigaselskapene og overvåkningskapitalistene.

  Dead by Dawn 2018

  dbd logo

  In April this year a group of friends organized a trip to the Dead By Dawn horror film festival in Edinburg. This was a new festival to me, even though it has been going strong for 25 whole years already! Landing in Edinburgh the day before the festival, we got to see a bit of the city, and did the mandatory intake of Haggis and Whisky. Nice town, and by the look of it, a perfect location for a horror film festival.

  The festival is organized by Adéle Hartley, and takes place at the Edinburgh Filmhouse. A great location for this type of event, not at least because of it’s excellent bar. This became the natural place to hang out, mingle and get to know other enthusiasts between the screenings. The festival has a very personal and welcoming atmosphere. It’s a bit like this is Adéle sharing the films she loves with other horror and film fans. Given her enthusiasm for the subject and the taste and connections she obviously have, this is not a bad start. Add a great selection of films (a good mix of classics and new productions,) interesting guests and passion for the genre, and this was a weekend that could not go wrong.

  En samtale på det sosiale nettet

  hubzilla peertube

  Det skjer veldig mye rundt de nye fødererte sosiale nettverkene om dagen. Nye tjenester strømmer til, mye er basert på ActivityPub – standarden for utveksling av sosial interaksjon på internett, men det er også andre språk som er verdt å få med seg. Mer om det i en senere post.

  I stedet for å skrive masse greier, tenkte jeg likegodt jeg kunne vise hvordan dette fungerer i praksis.

  Uten E-stoffer?

  gilde naturlig skinke uten e stoffer

  Her om dagen kom jeg over et nytt produkt fra Gilde som fanget min oppmerksomhet. Det var noe så uspennende som skivet skinke til å ha på brødskiven, men det som fanget interessen var at den hevdet både å være naturlig og at den var uten E-stoffer. Hva de legger i begrepet naturlig er ikke godt å si, men at det ikke inneholder noen E-stoffer har jeg ikke noen som helst tro på.

  Bitcoin, børsfall og frihet

  bitcoin 3d davidstankiewicz

  Bitcoin og børsen faller, og media maler fanden på veggen. Ingen av delene er særlig oppsiktsvekkende, og i det store og hele er nok det meste til og med positivt. At børsene faller er alltid av det gode. Er vi heldige kan det justere økonomien litt, og bidra til en litt mer rettferdig fordeling av godene. Som regel er vi ikke så heldige og de som burde ta straffen, får dyttet regningen over på oss andre. Uansett gjør det folk mer forsiktige, og kan dermed redusere overforbruket noe.

  NRK, personvern og google

  "Svært mange nordmenn er aktive på sosiale medier, og flere deler mer informasjon om seg selv enn de kanskje er klar over," kan NRK fortelle i en artikkel som rapporterer opplysninger om at du leser akkurat denne artikkelen til bl.a. Google, TNS, Convica og Edgekey.net.[1] Dermed viser de på ypperlig vis hvordan data om dine vaner, interesser og preferanser havner i hendene til de globale overvåkningskapitalisten. Desverre er jeg redd det akademiske tilsnittet er utilsiktet, hvorpå det hele egentlig bare blir flaut.


  1. Du har selvsagt hørt om alle disse og vet hva de gjør med dataene de samler om deg, gjør du ikke?

  Skuld

  skuld poster

  Skrekkfilm fra Færøyene er ikke hverdagskost. Strengt tatt er vel ikke film generelt fra Færøyene hverdagskost heller, men desto mer gledelig å komme over en dyster, overnaturlig skrekkfilm fra holmen der ute i vest.

  Skuld er kun en knapp halvtime lang, men jeg synes den både får fortalt en interessant historie og gjør god bruk av det unike forblåste færøyske landskapet og lynnet. Anbefales!