News from elsewhere

Generated using Rss2Html version 0.1.3.

  50 år med Simula

  simula ieee milestone
  The IEEE Milestone plaque for Simula

  Det er ikke hver dag man får feire legender sammen med legender!

  Det er i år 50 år siden Simula67 så dagens lys. Programmeringsspråket som ble utviklet av Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard på regnesentralen i Oslo er regnet som det første objektorienterte programmeringsspråket, og et pionerarbeid langt forut for sin tid.

  Fjeld-Ljom

  Pressemuséet Fjeld-Ljom på Røros er et artig historieformidlingsprosjekt. Så vidt jeg vet det eneste i sitt slag i Europa. Her produserer de sin egen avis på den gamle måten og med de gamle maskinene, og det i de opprinnelige lokalene til lokalavisen det har fått navnet sitt fra. Omtrent en gang i året eller så stimler de sammen, entusiaster og ildsjeler fra hele Norge for å få maskinene i gang igjen og å få produsert årets avis.

  I år tok også NRK Trøndelag turen for å se hvordan prosessen er når man lager avis med blytyper, flatpresse og nesten glemt fagkunnskap.

  Ramaskrik 2016

  This report from Ramaskrik 2016 has taken way too long to finish. My apologies for that. We’re now only a about a month and a half away from the next Ramaskrik, which I’m very much forwards to it! Anyways here is my report from four days dedicated in full to horror films, beers and socializing with other horror fans.

  howl front
  One of the attractions this year was the screening of Howl from an old train car at Oppdal station.

  Ikke glem

  benjamin
  Minnesteinen over Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo.

  Det er ikke mer enn 16 år siden nynazister tok livet av en ung gutt på Holmlia i Oslo. Den gang var fordømmelsen klar og umiddelbar fra alle hold. Aldri mer rasisme, sa vi. Det ble satt fokus på nynazismen og miljøet ble fulgt opp og i stor grad lagt øde.

  For Benjamin Hermansen var det imidlertid for sent. Vi skyldte ham og de mange andre som har blitt utsatt for rasistisk hets å ikke glemme. Å ikke igjen la rasisme få fritt spillerom i samfunnet.

  …​

  I sommer marsjerte nynazister åpenlyst i gatene i Kristansand. Denne gangen har fordømmelsen vært vag og haltende. Ledende politikere i landets regjering ser ut til å sno seg unna. Statsministeren lyder som et ekko av Trumps feilaktige formaning om at det er fæle folk på begge sider. Hennes ord om at vi må tenke igjennom hvordan vi omtaler andre mennesker lyder hult når ministre i hennes egen regjering balanserer hårfint på kanten av regelrett rasisme. I valgkampen debaterer man brunost. Politiet arresterte de som sto opp mot fascistene!

  …​

  Vi må ikke glemme Benjamin Hermansen. Vi må ikke glemme de som døde i massakren på Utøya eller bombeanslaget i Oslo. Heller ikke de som overlevde må glemmes. Vi skylder dem alle at fascismen og rasismen blir knust. At nynazister ikke våger å marsjere i våre gater.

  Vi må heller ikke glemme de millioner av mennesker som igjennom historien har mistet livet eller fått livene ødelagt av fascismen. Den samme ideologien de som marsjerte i Kristiansand og Charlottesville trykker til sitt bryst.

  Glem ikke!

  Piratpartiet samler data for Facebook

  Piratpartiet har sett seg lei på at de ikke er med i de ymse valgomatene som nettavisene legger ut for å samle informasjon om leserkretsens politiske ståsted. Derfor har de laget sin egen valgomat, under fanen Er du en Pirat?.

  Forståelig nok, men løsningen de har kommet frem til er kanskje ikke så gjennomtenkt som man kunne forvente fra et parti som har følgende i sitt kjerneprogram under Individ og Personvern:

  Piratpartiet ønsker et fungerende og sterkt personvern for å garantere enkeltindividets mulighet til å ha en privat sfære, utvikling og utfoldelse uten utilbørlig påvirkning fra omverdenen.

  Vi mener at individet skal ha kontroll over sin egen informasjon og kommunikasjon. (…​)

  — Piratpartiets kjerneprogram

  Med dette i bakhodet virker det lett pussig at deres "egen" valgomat leder direkte til Facebook, og dermed rapporterer alle som bruker den sine politiske preferanser til én av verdens to største datainnsamlingsorganisasjoner. For sikkerhetsskyld må du også være logget inn på Facebook for å ta testen slik at de har gode data på hvem du er.

  Som om ikke det var ille nok. Når jeg besøker sidene gjennom Tor Browser kommer denne advarselen opp:

  er du en pirat som vil spores

  Sidene til piratpartiet prøver altså selv å spore deg ved å lese pixeldata fra nettleseren din. Dette er ikke helt det jeg hadde forventet av et parti som hevder å ta personvern på alvor.

  Hjemmelaget frossenpizza?

  Hjemmelaget Grandiosa fra Orkla Foods sin Hjemmeside
  Bilde fra Orkla Foods sin hjemmeside.

  Når Stabburet har klistret merkelappen “Hjemmelaget” på en variant av frossenpizzaen Grandiosa er det langt over midnatt for å begrave begrepet for all fremtid. Herved utgår ordet "Hjemmelaget" i alle sine varianter fra det norske språket, da det er helt tømt for betydning.

  Tons of Rock og Cashless

  I helgen var jeg på Tons of Rock, festivalen som holder hus på Fredriksten festning i Halden. At festivalen ble rimelig amputert for mitt vedkommende er i all hovedsak ikke festivalens feil. Futen, ymse sjukdom og trafikkkaos i Oslo får hver ta sin del av skylden. De banda jeg fikk se leverte varene og vel så det. Spesielt var det jo stor stas å få se Emperor igjen.

  Men hadde jeg visst at festivalen gjorde bruk av cashless for all handel på festivalen hadde jeg latt være å kjøpe billett.

  Internettøkonomien vs. gamle problemer

  Cosas gratis
  'Cosas gratis' by Daniel Lobo is licensed under CC BY 2.0

  Internett flommer stadig over av nye løsninger på gamle problemer. Det beste av alt er at løsningene ofte er gratis for forbrukerne. Den siste jeg ble gjort oppmerksom på er en tjeneste som lar en vennegjeng eller reisefølge føre opp hvor mye hver betaler for en tur på byen, en reise eller hva som helst. Tjenesten regner ut hvem som skylder hverandre penger og hvor mye hver skylder. Nyttig, praktisk og kan erstattes av en papirlapp.

  Problemet er selvsagt at slike tjenester slett ikke er gratis. De som driver tjenesten gjør det ikke av veldedighet, men for å tjene penger. Det er det jo heller ikke noe galt i, men når tjenesten presenteres som gratis er det ren løgn! Noen må betale for tjenesten, og det er dette som bør gjøre deg skeptisk.